Skip to content
E-invoicing · UAE

The UAE e-invoicing mandate

From 1 January 2027, UAE businesses with revenue of AED 50 million or more must issue and receive invoices as structured e-invoices through an Accredited Service Provider (ASP); everyone else follows on 1 July 2027. A PDF sent by email is not an e-invoice.

Last reviewed

Applies to every person doing business in the UAE, VAT-registered or not, for business and government transactions. Based on Ministerial Decisions No. 243 and 244 of 2025 as amended, Cabinet Decision No. 173 of 2026 and the Ministry of Finance's e-invoicing guidelines.

  1. 1 Jul 2026 Pilot and voluntary e-invoicing open
  2. 30 Oct 2026 Last date to appoint an ASP, revenue of AED 50M or more
  3. 1 Jan 2027 E-invoicing mandatory, revenue of AED 50M or more
  4. 1 Jul 2027 E-invoicing mandatory, revenue below AED 50M
On this page
  1. 1. What is the UAE e-invoicing mandate?
  2. 2. Who has to comply with UAE e-invoicing?
  3. 3. When does e-invoicing become mandatory?
  4. 4. How does UAE e-invoicing work?
  5. 5. What are the penalties for not complying?
  6. 6. What does e-invoicing mean for your supplier records?

At a glance

What it is
Invoices exchanged as structured PINT AE data over the Peppol network, with tax data reported to the Federal Tax Authority.
Who must comply
Any person conducting business in the UAE, whether or not registered for VAT, for business and government transactions.
How
Through one Accredited Service Provider that both sends and receives your e-invoices.
Your identifier
0235 followed by your 10-digit Tax Identification Number, the first 10 digits of your TRN.
Penalties
From your mandatory date only: AED 5,000, then AED 5,000 a month up to AED 50,000 in any 12 months, for not appointing an ASP or implementing the system.

1. What is the UAE e-invoicing mandate?

The UAE e-invoicing mandate requires businesses to issue and receive invoices as structured electronic data, exchanged through accredited service providers on the Peppol network, with tax data reported to the Federal Tax Authority (FTA) as each invoice moves.

It does not replace the VAT rules on tax invoices: a business subject to e-invoicing issues its tax invoices and tax credit notes in the form of e-invoices and e-credit notes. The format is PINT AE, the UAE's version of the Peppol International invoice specification, sent as XML.

2. Who has to comply with UAE e-invoicing?

Every person conducting business in the UAE is in scope for its business and government transactions, whether or not it is registered for VAT and whether or not it is established in the UAE.

  • Business-to-business and business-to-government transactions, including supplies made through government procurement portals.
  • Government-to-business and government-to-government transactions.
  • A business not registered for any tax registers with the FTA to obtain a Tax Identification Number.

What is excluded?

  • Government activities carried out in a sovereign capacity and not in competition with the private sector.
  • International passenger transport by airlines where an electronic ticket is issued, and ancillary services sold with it.
  • Financial services that are exempt from VAT or zero-rated under Article 42 of the VAT Executive Regulation.
  • Transactions between members of the same VAT group, which do not need e-invoicing for 24 months from 1 January 2027.
  • International air cargo carried by an airline under an air waybill, for 24 months from the date e-invoicing takes effect.

Supplies to consumers are not in scope at this stage.

3. When does e-invoicing become mandatory?

Businesses with annual revenue of AED 50 million or more had to appoint an ASP by 30 October 2026 and issue e-invoices from 1 January 2027; businesses below that threshold follow by 31 March 2027 and 1 July 2027.

UAE e-invoicing deadlines
WhoAppoint an ASP byE-invoicing mandatory from
Revenue of AED 50 million or more30 October 20261 January 2027
Revenue below AED 50 million31 March 20271 July 2027
Government entities31 March 20271 October 2027

The Ministry of Finance moved the appointment deadline for the largest businesses from 31 July 2026 to 30 October 2026 in May 2026; the 1 January 2027 go-live did not move. Any business can adopt e-invoicing voluntarily from 1 July 2026, when the pilot programme began, and penalties apply only from its mandatory date.

4. How does UAE e-invoicing work?

The UAE uses a five-corner model: your ASP validates each invoice, converts it to PINT AE, sends it to the buyer's ASP over Peppol and reports its tax data to the FTA.

  • Corner 1, the supplier, sends its invoice data to its ASP.
  • Corner 2, the supplier's ASP, validates the invoice, converts it to the UAE XML format, sends it to the buyer's ASP and reports its tax data to the FTA.
  • Corner 3, the buyer's ASP, validates the invoice, delivers it to the buyer and reports its tax data to the FTA.
  • Corner 4, the buyer, receives the invoice in the format agreed with its ASP.
  • Corner 5, the Federal Tax Authority, receives the tax data from both ASPs.

What is your Peppol participant identifier?

It is 0235 followed by your 10-digit Tax Identification Number. The TIN is the first 10 digits of your own TRN; in a tax group it is your own TRN, not the group representative's.

Each business appoints one ASP, for both sending and receiving e-invoices, and issues and transmits each e-invoice within 14 business days of the transaction.

5. What are the penalties for not complying?

Penalties are set by Cabinet Decision No. 173 of 2026, which repeals Cabinet Decision No. 106 of 2025 from the day after its publication in the Official Gazette. They apply only once a business has reached its mandatory date, starting at AED 5,000 for not appointing an ASP or not implementing the system.

UAE e-invoicing penalties
ViolationPenaltyHow it accrues
Not implementing the system or not appointing an ASP on timeAED 5,000Then AED 5,000 for each further month, or part of one, up to AED 50,000 in any 12 consecutive months
Not issuing or sending an e-invoiceAED 100 per invoiceUp to AED 5,000 a month
Not issuing or sending an e-credit noteAED 100 per credit noteUp to AED 5,000 a month
Not telling your ASP about a change to your registered dataAED 250 per day of delayUp to AED 5,000 a month

No penalty applies to e-invoices issued voluntarily before your mandatory date, and a business that is both issuer and recipient in the same violation pays one penalty, not two.

6. What does e-invoicing mean for your supplier records?

Every e-invoice carries both parties' tax identifiers, so in practice a buyer needs a verified TRN for each UAE supplier on file before that supplier's first e-invoice arrives, to match it to the right supplier and purchase order.

PurveO Supplier Management checks each supplier's tax registration against the FTA and records whether it is on the e-invoicing network, and PurveO AP Automation receives PINT AE invoices through your ASP and matches them to the purchase order and goods receipt.

Common questions

Not as the invoice for a transaction in scope once your mandatory date has passed: it must be exchanged as structured PINT AE data through your ASP. A PDF or paper copy can still go alongside it, for example to a buyer that has not yet implemented e-invoicing.

Yes. E-invoicing applies to any person conducting business in the UAE, whatever its VAT status. A business not registered for any tax registers with the FTA to obtain a Tax Identification Number.

Your obligations do not change. A customer's e-invoicing or tax registration status does not affect the supplier's duty to issue an e-invoice, although a separate tax invoice may still be needed for a customer that cannot receive one yet.

No. A business in scope appoints only one ASP, for both sending and receiving e-invoices.

Sources

This guide summarises the official texts as they stood on the date it was last reviewed. It is not legal or tax advice; confirm how the rules apply to you with your adviser.